Skånska ingenjörer lanserar lysande ny teknik

Tjänster för inredningsdesign - dagsljus

Ett antal skånska telekomveteraner har gått samman i en ny startup - BrainLit, leverantör av biocentrisk belysning. "Ju mer data vi samlar in, desto bättre blir den individuella belysning som vårt system ger", säger telekomgurun Tord Wingren.

Personerna bakom BrainLit, det Lundbaserade företaget som tillhandahåller systemlösningar med sensorer och AI-teknik, är välkända. BrainLit grundades av Tord Wingren som har en aktiv roll i företaget som vetenskaplig rådgivare och innovatör. Förutom att han bidrog till utvecklingen av Bluetooth var han tidigare vd för Ericsson Mobile Platforms, ordförande för Samsung i Europa och ordförande för Huawei i Lund. Andra personer som är aktiva inom BrainLit är den tidigare Sony Ericsson-chefen Bert Nordberg som nu är ordförande i företaget, IT-profilen Dan Olofsson och den tidigare Vestas-chefen Anders Runevad som är investerare. VD för BrainLit är Niclas Olsson.

Efterliknande dagsljus

Tord Wingren förklarar att företaget har utvecklat ett system för biocentrisk belysning. Det efterliknar det naturliga dagsljuset vilket kan vara bra för användarnas hälsa och välbefinnande, förbättra sömnen och därmed stärka immunförsvaret.

- Detta är särskilt viktigt i dessa tider då ett stort antal människor är i karantän på grund av COVID-19-pandemin.

Systemet är tänkt att kompensera för att vi tillbringar mindre tid i dagsljus än människor i tidigare generationer. Tekniken är patenterad i skalbara plug and play-lösningar som hjälper belysningen att efterlikna dagsljuset. Lösningen består av ett återkopplingsdrivet system av sensorer och algoritmer som genererar dynamisk belysning utifrån en individs eller grupps belysningsbehov.

- Det är delvis ett AI-system, säger Tord Wingren. Vi samlar in data och lär den att anpassa systemet individuellt. Ju mer data vi samlar in, desto bättre blir den individuella belysning som vårt system ger. För användaren innebär detta att ju mer data du delar med dig av, desto mer exakt blir belysningsrecepten.

Syftar till att uppnå en global standard.

- Sensorerna i rummet anpassas efter varje installation. Vårt system styr särskilt utformade armaturer, men tanken är inte att vi ska bli en lamptillverkare, utan att vi ska fastställa en global standard och låta andra tillverkare producera armaturer enligt den standarden.

Tord Wingren förklarar vidare att det finns några lamptillverkare som redan utvecklar produkter för det här systemet, men eftersom företaget har för avsikt att expandera globalt behövs fler.

Hur kom du på idén om BrainLit?

- Det hände faktiskt av en slump. För länge sedan byggde jag en krets för en kund i ett helt annat syfte. Jag blev genast intresserad och började forska i ämnet och kom på min idé som jag sedan patenterade. I grund och botten brinner jag för teknik som kan förbättra vår hälsa och livskvalitet.

Idag har BrainLit kunder inom olika segment som kontor, sjukhus och äldreboenden, men de har även gjort större installationer på företag som SOS Alarm och Swedbank. En internationell expansion är nästa steg. En viktig milstolpe i detta är att deras finska dotterbolag har slutit ett avtal med sin första finska kund, Innovation House, ett företag som erbjuder kontors- och co-workingutrymmen i Finland, Singapore och Los Angeles.

Tekniken bakom BrainLit

Infrastruktur:

  • Azure IoT Hub
  • Azure-lagring
  • Azure-databas
  • Azure Edge
  • Azure Batch

Utveckling:

  • NET Core och python som huvudspråk
  • Test/utplacering av pipeline i DevOps-tjänster och Jenkins
  • Visual Studio/Visual Studio Code
  • sklearn bibliotek för maskininlärning
  • Docker-behållare

Läs artikeln på svenska här.

Dela denna artikel

Facebook
LinkedIn