Grand Hotel Lund

Grand Hotel Lund har sedan det byggdes 1899 varit ett landmärke i Sveriges akademiska huvudstad, Lund, BrainLits hemstad. Visionen för VD Maria Paulsson, vars familj har förvaltat det prestigefyllda hotellet i nästan 40 år, är att återställa byggnaden till det skick den hade för över hundra år sedan, samtidigt som man väljer några få, utvalda moderna innovationer för att hålla sig uppdaterad. Bland dessa finns BioCentric Lighting, som nyligen har installerats i de tre konferensrum som erbjuds kunderna.

- Jag såg BioCentric Lighting för första gången på Hotel Skansen i Båstad och tyckte att det var mycket intressant. Sedan tittade jag närmare på det på BrainLits kontor, som ligger i en toppmoderna byggnad på Ideon här i Lund. Det gav ett märkligt intryck, från utsidan av byggnaden verkade det nästan fosforescerande, men inuti byggnaden var det starka ljuset så behagligt. Sedan funderade jag på hur det skulle kännas i Grand Hotels ålderdomliga miljö, berättar Maria Paulsson.

Ny teknik och bevarande av traditioner

Att installera den senaste tekniken från BioCentric Lighting med dess kombination av panellampor och spotlights i de historiska lokalerna var en ovanlig utmaning för ledningen för Grand Hotel Lund och ett team från BrainLit. Auditoriet med namnet Piraten, efter den lokala författaren Frithiof Nilsson Piraten, var inrett på 1980-talet och därmed inte särskilt problematiskt. Men det kombinerade konferens- och festsalen Lukas, med sin stuckatur och sina kristallkronor, var en helt annan sak.

- Något saknades: utrustningen i själva mötesrummen. Belysningen är avgörande, men ingen reflekterar över hur viktig den egentligen är.

- Vår inredningsarkitekt Eva Nyström och BrainLit-teamet hade ett möte där de demonstrerade armaturerna och fick henne att tänka att ja, vi kan få det här att fungera. Att behålla hotellets historiska känsla är så viktigt för oss. Under det senaste halvdecenniet har mötesindustrin försökt uppfinna kreativa mötesrum för att skapa tankesmedjor. Våra kunder är ingenjörer i snygga kostymer, vi ska inte placera dem i sittsäckar utan behandla både dem och våra lokaler med respekt, säger Maria Paulsson.

Grand Hotel Lund ligger 100 meter från Sveriges tredje största centralstation. Efter över ett sekel är det uppenbart att omgivningen, själva byggnaden och atmosfären är älskad av kunderna. Och det aktuella köket är vida känt med kunder från hela södra Sverige och Danmark som samlas i matsalen. Men trots miljöerna är konferenser som varar en eller flera heldagar en utmaning för delegaterna.

Att hålla konferensgästerna uppmärksamma

- Något saknades: utrustningen i själva mötesrummen. Belysningen är avgörande, men ingen reflekterar över hur viktig den egentligen är. Man går in i rummet och märker en behaglig doft och en trevlig omgivning - och sedan börjar själva konferensen. Efter ett tag, om ljuset är otillräckligt, blir ögonen trötta och man börjar tappa koncentrationen. Du kan börja skylla på allt från en tung lunch till stoppningen i stolen - men inte på ljuset! Maria Paulsson förklarar.

- Enkelheten i driften när BioCentric Lighting väl var installerat var definitivt en avgörande faktor.

Belysningens kvalitet och dess inverkan på konferensdeltagarna var dock inte den enda avgörande faktorn. Enkelheten i driften av systemet vägde också tungt när beslutet fattades att installera BioCentric Lighting. Trots arvet från själva Grand Hotel är organisationen ganska smal, utan tillgång till teknisk support dygnet runt.

- Det måste vara plug and play. Hotellfolket är inte särskilt kunniga när det gäller IT, vårt syfte är att tillhandahålla tjänster åt andra. Att stå och trycka på knappar på måfå och vänta på att den riktiga supporten ska komma är fruktansvärt stressigt för oss alla. Så enkelheten i driften när BioCentric Lighting väl var installerad var helt klart en avgörande faktor. Det och att BrainLit är ett lokalt företag i Lund, jag är inte säker på att vi skulle ha gjort den här installationen utan en lokal partner, säger Maria Paulsson.

Projektet pågick i 18 månader från idé till verklighet och tog fart i början av 2020 och planerades till slutet av februari och början av mars, då få konferenser var planerade. Trots att coronapandemin i princip reducerade antalet konferenser och möten till noll gick installationen igenom som planerat.

Hybridmötesplats

- Då kändes investeringen som en börda, eftersom ingen vet om konferensverksamheten någonsin kommer att bli vad den brukade vara. Men att inte göra någonting var aldrig ett alternativ. Nu får endast 49 personer samlas, så vi har förvandlat Piratens auditorium till en hybridmötesplats. Jag är en stark anhängare av hybridmöten med 49 personer i publiken och andra som deltar online, och det perfekta ljuset från BrainLit är en viktig faktor för livestreamens kvalitet, säger Maria Paulsson.

Grand Hotel är kanske inte helt klar med sina BioCentric Lighting-installationer än. Nu har Maria Paulsson ögonen på receptionen och köket.

- Vår personal arbetar från tidig morgon till sen kväll. Tänk att arbeta i den miljön med den här belysningen! avslutar hon.