En lysande idé - dagsljus inomhus för att lysa upp Redhawks

Artikel ursprungligen skriven på svenska av Kent Leijon Jönsson på Sydsvenskan - Läs artikeln på svenska

Ljus belysning som efterliknar dagsljus inomhus lyser Malmö Redhawks. - Tröttheten och sömnigheten som orsakas av att vara i samma rum under lång tid är praktiskt taget borta, säger målvakten Oscar Alsenfelt.

Victor Backman och Oscar Alsenfelt ser det nya ljuset. Bild: Christian Örnberg

Malmö Redhawks spelare tillbringar större delen av sin arbetsdag inomhus. Ofta i fönsterlösa miljöer i arenan - som omklädningsrum och gym. Den nya belysningen installerades i början av det nya året i dessa utrymmen.

Ljuset är starkt, men det blir en vana., säger Oscar Alsenfelt.

Coronapandemin gjorde att hockeysäsongen ställdes in och konditionstränaren Freddie Sjögren anser att Redhawks inte fick chansen att uppleva fördelarna med belysningstekniken.

Men vi hoppas kunna göra det under den kommande säsongen. Jag tror att ljuset kommer att vara särskilt gynnsamt för återhämtningen., säger Freddie Sjögren.

Märker du själv någon effekt?

Ja, jag tillbringar mycket tid här. Jag går inte längre runt och gäspar och känner mig trött., säger Freddie Sjögren.

Tekniken bakom Malmö Redhawks belysningssystem är utvecklad av det Lundbaserade företaget Brainlit, som bygger på förståelsen att ljus är den mest centrala faktorn för att påverka den cirkadiska rytmen - vår cirkadiska rytm. Detta kallas ibland för vår biologiska klocka. Belysningssystemet innehåller sensorer och algoritmer som styr armaturer efter lagets behov av dagsljus.

"Vi har en svensk patenterad teknik för att återskapa dagsljus inomhus. Det har en enorm effekt på idrottare. Särskilt idrottare som utövar sin sport inomhus", säger Niclas Möttus Olsson, VD för Brainlit. Vissa människor presterar bäst på morgonen, andra på kvällen. Problemet i lagsporter är att alla i ett lag inte presterar sitt bästa samtidigt. "Med vår teknik kan vi se till att alla får samma energikick vid samma tidpunkt. Vårt system ökar deras hormonproduktion", säger Niclas Möttus Olsson.

Enligt Niclas Möttus Olsson är Malmö Redhawks inte den enda aktören inom sportbranschen som har varit intresserad av företagets produkt. "Vi arbetar för närvarande med två Formel 1-team som tittar på tekniken. Vi håller också på att installera vår teknik i Helsingfors, hos KHL-klubben Jokerit", säger Niclas Möttus Olsson.

Patrik Sylvegård, VD och sportchef för Malmö Redhawks, menar att den starkare belysningen har varit en anpassning för spelarna.

- I början var det nästan som en chock för dem, det var ett helt annat ljus. Det tar lite tid att vänja sig vid det. Men killarna är verkligen nöjda. Det är som natt och dag, säger Patrik Sylvegård.

Freddie Sjögren berättar om hur belysningstekniken kan justeras vid behov.

Det finns en boost-effekt som vi kan använda under pauserna och som stängs av omedelbart när spelarna går in i omklädningsrummet efter matchen. En annan ljusinställning används för att lugna ner dem efter matchen., säger Freddie Sjögren.

Patrik Sylvegård är glad över tanken på ett fullfjädrad Malmölag, men allt ska mätas på isen också.

I slutändan handlar det om att vinna matcher., säger han. Vem vet - ett starkare ljus kan hjälpa Malmö Redhawks att ta några extra poäng i kampen om tabellplaceringarna.


Denna artikel publicerades i Sydsvenskan den 2 juni 2020 och skrevs ursprungligen på svenska av Kent Leijon Jönsson.

Dela den här artikeln

Dela på linkedin
Dela på facebook
Dela på twitter