Tord Wingren

Jaa linkedin:ssä
Jaa facebook:ssä
Jaa twitter:ssä

Kukaan ei tiennyt sitä, ei edes BrainLitin perustaja Tord Wingren itse, mutta yrityksen ja BioCentric Lightingin idea syntyi jo vuonna 1987. Nuori insinööri työskenteli RIFA:lla, josta myöhemmin tuli Ericsson Components, kun hän tapasi asiakkaan, joka halusi ratkaisun loisteputkivalaisimien käyttöiän pidentämiseen.

Hän sai sen. Vuosia myöhemmin Tord Wingren sai inspiraation, joka mullisti sisätilojen valaistuksen BioCentric Lightingin muodossa. Koska hän oli johtanut Bluetooth-hanketta Ericssonilla, teknologisten vallankumousten toteuttaminen ei ollut hänelle vierasta.

-Kun tapasin saman asiakkaan uudelleen vuonna 2011, olin työskennellyt kulutuselektroniikan, järjestelmäkehityksen ja langattoman viestinnän parissa vuosien ajan. Asiakas oli edelleen tyytyväinen loisteputkiinsa ja kutsui minut hänen, joidenkin professorien ja lääkäreiden väliseen keskusteluun siitä, miten valo vaikuttaa meihin, Tord Wingren muistelee.

Mahdollisuus vaikuttaa

Keskustelussa keskityttiin LED-valoihin ja niiden hyötyihin ja haittoihin ihmisten kannalta, puhumattakaan siitä, miten päivänvalon puute vaikuttaa biologiaan. Tord Wingren jäi koukkuun. Hän otti virkavapaata työstään, kävi kursseja, tutki tieteellisiä raportteja ja tapasi tutkimusryhmiä Euroopassa ja Yhdysvalloissa selvittääkseen, miten LED-tekniikkaa yhdistettynä järjestelmäkehityksestä saamaansa kokemukseen voitaisiin käyttää luonnollisen ulkovalon vaikutusten luomiseen sisätiloissa.

- Tiesin siitä niin vähän, mutta mitä enemmän sain tietää, sitä enemmän lähdin mukaan. Se, mikä minua hämmästytti, oli huonon sisävalon haitallisten vaikutusten määrä - ja se, miten paljon paremmin tämä voitaisiin tehdä. Myös huonon sisävalon vaikutusten yksilöllinen vaihtelu teki minuun vaikutuksen. Koska olen työskennellyt niin paljon teknologian ja järjestelmien kehittämisen parissa, näin mahdollisuuden parantaa kaikkien sisätiloissa työskentelevien elämää, Tord Wingren sanoo.

Sinisen valon lisääminen täydensi näkyvää spektriä, mikä mahdollisti kaikkien luonnonvalon sisältämien värivaihtoehtojen keinotekoisen jäljentämisen.

Yksi ratkaiseva osa palapeliä oli sininen LED, joka oli vielä tuore innovaatio ja sai Nobelin palkinnon vuonna 2014. Sinisen valon lisääminen täydensi näkyvää spektriä, mikä mahdollisti kaikkien luonnonvalossa esiintyvien värivaihtoehtojen keinotekoisen toistamisen.

Yhteistyö tutkijoiden kanssa

- Ennen kuin sininen LED oli helposti saatavilla, oli mahdotonta toistaa puhdasta valkoista valoa, koska se sisältää kaikkia aallonpituuksia. Mitä lähemmäs sinistä valoa päästiin, sitä monimutkaisemmaksi se muuttui. Kun sininen valo oli saatavilla, luonnonvalon koko spektri voitiin yhdistää yhteen valaisimeen. Haasteeksi jäi, miten tuottaa laadukasta valoa ja vaihdella sitä sen mukaan, miten luonnonvalo vaihtelee päivän mittaan, Tord Wingren selittää.

Syntyi ajatus perustavanlaatuisesta ensimmäisestä patentista, ja Tord Wingren jätti sen vuonna 2012.

Sitten hän perusti itse yrityksen ja jätti useita hakemuksia saadakseen siemenrahoitusta kehitystoimintaan. Yhdessä Lundin yliopiston professorien kanssa Tord Wingren muodosti BrainLitin ympärille ensimmäisen tieteellisen neuvottelukunnan ja esitteli BrainLitin visiota näyttelyissä ja konferensseissa.

Ruotsin innovaatiovirasto Vinnova hyväksyi yrityksen ja Lundin yliopiston yhteisen hakemuksen ICT-valaistuksesta. Siitä tuli yrityksen ensimmäinen tuloja tuottava hanke, ja vuonna 2014 BrainLitin ensimmäinen patentti rekisteröitiin Yhdysvalloissa. Samana vuonna BrainLit liittyi Ruotsin energiavirastoon ja teki yhteistyötä Lundin yliopiston tutkijaryhmän kanssa hankkeessa.

Voisimme hankkia vakiolaitteiston ja käyttää omaa ohjelmistoamme sen ohjaamiseen. Vasta sitten, kun olin opiskellut alaa kolme vuotta, tajusin, millainen tuote voisi olla.

Kun Tord Wingren myöhemmin tapasi tietotekniikka- ja elektroniikkaveteraani Peter K Anderssonin, hän otti käyttöön valmiin ohjausjärjestelmän ensimmäisten liiketoimintamahdollisuuksien hyödyntämiseksi. Vaikka tämä ei ollutkaan juuri se ratkaisu, jota Tord Wingren etsi visionsa toteuttamiseksi, se oli täydellinen alkuun pääsemiseksi. Niinpä Tord Wingren palkkasi Peter K Anderssonin vuonna 2015 BrainLitin toimitusjohtajaksi ja toiseksi työntekijäksi.

- Peter tajusi vaistomaisesti, että meillä oli pohjatyö skaalautuvalle ratkaisulle, jossa voisimme hankkia vakiolaitteiston ja käyttää omaa ohjelmistoamme sen ohjaamiseen. Vasta sitten, opiskeltuani alaa kolme vuotta, ymmärsin, millainen tuote voisi olla. Lopulta löysimme valaisimia ja antureita, jotka pystyivät toimimaan yhdessä järjestelmänä, ja näin meillä oli täydellinen ratkaisu, jota tarvitsimme liiketoiminnan synnyttämiseen, Tord Wingren sanoo.

BrainLit tarvitsi myös syvempää ymmärrystä itse valosta, joten Truls Löwgren palkattiin teknologiajohtajaksi. Vastaperustettu kolmikko hiosti valaisimien ja järjestelmän kokoonpanoa luodakseen asiakkaille ainutlaatuisen tarjouksen. Näiden valaisimien oli oltava räätälöityjä, sillä kukaan ei valmistanut LED-valaisimia, joissa valon sekoitus ja jakautuminen vastaisi BrainLitin erityistarpeita.

- Uudet valaisimet kehitettiin meidän vaatimustemme mukaisesti. Sitten tarvitsimme vain ensimmäiset asiakkaat. Asiakkaita, jotka arvostaisivat sitä, että saisimme olla mukana kehittämässä jotain uutta ja jotka olivat tarpeeksi lähellä, jotta voisimme mennä heidän luokseen kahville. Oli myös tärkeää, että he olivat täysin ja raa'asti rehellisiä meille, muuten emme olisi voineet parantaa tuotetta, Tord Wingren sanoo.

Asiakkaiden elämänlaadun parantaminen

Nykyään BioCentric Lighting toimii New Yorkissa ja Hongkongissa. Vaikka yritys on valmis maailmanmarkkinoille, sen juuret Ruotsin akateemisessa pääkaupungissa Lundissa ovat Tord Wingrenille edelleen ratkaisevan tärkeitä.

- Monet innovatiiviset yritykset tähtäävät aluksi maailmanmarkkinoille ja kansainvälistyvät välittömästi. Se ei ollut meidän filosofiamme. Ajattelimme, että jos onnistumme paikallisilla markkinoilla, meillä on hyvä perusta. Kotimarkkinoille on todella vaikea murtautua, kukaan ei halua tehdä naapurista varakasta, Tord Wingren naurahtaa.

Kun Tord Wingren kertoo BrainLitin syntytarinaa, BioCentric Lightingin valaisimet ovat hänen ympärillään. Olisiko idean keksinyt nuori insinööri ollut tyytyväinen lopputulokseen?

- Jos nuorempi minäni olisi voinut katsoa ajassa eteenpäin, hän olisi ollut hyvin tyytyväinen tähän. Se on juuri sitä, mitä kuvittelin! Mutta toivon olevani vielä onnellisempi viiden tai kuuden vuoden kuluttua, kun tätä valoa voi nähdä kaikkialla, toivottavasti alan standardina. Oli hieno kokemus käynnistää Bluetooth ja seurata sen maailmanlaajuista menestystä, mutta BioCentric Lightingista tulee vielä suurempi. Silloin voimme todella parantaa monien ihmisten elämänlaatua, hän päättää.

Saatat olla kiinnostunut myös

Jaa tämä tarina

Jaa linkedin:ssä
Jaa facebook:ssä
Jaa twitter:ssä

Lähteet ja materiaalit