Skanskalaiset insinöörit lanseeraavat uutta loistavaa teknologiaa

Sisustussuunnittelupalvelut - Päivänvalo

Useat skanialaiset televiestintäalan veteraanit ovat yhdistäneet voimansa uuteen startup-yritykseen - BrainLitiin, joka tarjoaa biokeskeistä valaistusta. "Mitä enemmän tietoa keräämme, sitä paremmaksi järjestelmämme tarjoama yksilöllinen valaistus muuttuu", sanoo tietoliikenneguru Tord Wingren.

Lundissa sijaitsevan, antureita ja tekoälyteknologiaa sisältäviä järjestelmäratkaisuja tarjoavan BrainLit-yrityksen takana olevat henkilöt tunnetaan hyvin. BrainLitin perusti Tord Wingren, joka toimii yrityksessä aktiivisesti tieteellisenä neuvonantajana ja innovaattorina. Sen lisäksi, että hän osallistui Bluetoothin kehittämiseen, hän toimi aiemmin Ericssonin Mobile Platforms -yhtiön toimitusjohtajana, Samsungin Euroopan toimitusjohtajana ja Huawein Lundin toimitusjohtajana. Muita BrainLitissä aktiivisesti toimivia henkilöitä ovat muun muassa Sony Ericssonin entinen johtaja Bert Nordberg, joka on nykyään yrityksen puheenjohtaja, IT-profiili Dan Olofsson ja Vestasin entinen johtaja Anders Runevad, joka on sijoittaja. BrainLitin toimitusjohtaja on Niclas Olsson.

Päivänvalon jäljittely

Tord Wingren kertoo, että yritys on kehittänyt järjestelmän biokeskeistä valaistusta varten. Se jäljittelee luonnollista päivänvaloa, joka voi olla hyödyksi käyttäjien terveydelle ja hyvinvoinnille, parantaa unta ja vahvistaa siten immuunijärjestelmää.

- Tämä on erityisen tärkeää näinä aikoina, jolloin suuri määrä ihmisiä on karanteenissa COVID-19-pandemian vuoksi.

Järjestelmän tarkoituksena on kompensoida sitä, että vietämme vähemmän aikaa päivänvalossa kuin aiempien sukupolvien ihmiset. Teknologia on patentoitu skaalautuvissa plug and play -ratkaisuissa, joiden avulla valaistus jäljittelee päivänvaloa. Ratkaisu koostuu antureista ja algoritmeista koostuvasta palauteohjautuvasta järjestelmästä, joka luo dynaamisen valaistuksen yksilön tai ryhmän valaistustarpeiden perusteella.

- Se on osittain tekoälyjärjestelmä, sanoo Tord Wingren. Keräämme tietoja ja opetamme sitä säätämään järjestelmää yksilöllisesti. Mitä enemmän tietoja keräämme, sitä paremmaksi järjestelmämme tarjoama yksilöllinen valaistus muuttuu. Käyttäjän kannalta tämä tarkoittaa sitä, että mitä enemmän tietoja jaetaan, sitä tarkempia valaistusreseptejä voidaan laatia.

Tavoitteena maailmanlaajuinen standardi

- Huoneen anturit räätälöidään kunkin asennuksen mukaan. Järjestelmämme ohjaa erityisesti suunniteltuja valaisimia, mutta ajatuksena ei ole, että meistä tulisi valaisinvalmistaja, vaan se, että asetamme maailmanlaajuisen standardin, jonka mukaan muut valmistajat voivat valmistaa valaisimia.

Tord Wingren kertoo lisäksi, että muutamat lamppuvalmistajat kehittävät jo tuotteita tähän järjestelmään, mutta koska yritys aikoo laajentua maailmanlaajuisesti, tarvitaan lisää valmistajia.

Miten sait idean BrainLitistä?

- Se tapahtui oikeastaan sattumalta. Kauan sitten olin rakentamassa piiriä asiakkaalle aivan eri tarkoitukseen. Sitten törmäsin häneen uudelleen jonkin aikaa myöhemmin, ja aloimme keskustella terveellisestä valaistuksesta. Kiinnostuin siitä välittömästi ja aloin tehdä tutkimusta aiheesta, keksin ideani ja patentoin sen. Pohjimmiltaan suhtaudun intohimoisesti teknologiaan, joka voi parantaa terveyttämme ja elämänlaatuamme.

Nykyään BrainLitillä on asiakkaita eri segmenteillä, kuten toimistoissa, sairaaloissa ja vanhustenhoitolaitoksissa, mutta se on tehnyt myös suurempia asennuksia SOS Alarmin ja Swedbankin kaltaisiin yrityksiin. Kansainvälinen laajentuminen on seuraava askel. Tärkeä virstanpylväs tässä on heidän suomalaisen tytäryhtiönsä tekemä sopimus ensimmäisen suomalaisen asiakkaan, Innovation House -yrityksen kanssa, joka tarjoaa toimisto- ja co-working-tiloja Suomessa, Singaporessa ja Los Angelesissa.

BrainLitin taustalla oleva teknologia

Infrastruktuuri:

  • Azure IoT Hub
  • Azure Storage
  • Azure-tietokanta
  • Azure Edge
  • Azure Batch

Kehitys:

  • NET Core ja python pääkielinä
  • Testaus-/jakeluputki DevOps-palveluissa ja Jenkinsissä
  • Visual Studio/Visual Studio Code
  • sklearn koneoppiminen-kirjasto
  • Docker-kontit

Lue artikkeli ruotsiksi täällä.

Jaa tämä artikkeli

Jaa linkedin:ssä
Jaa facebook:ssä
Jaa twitter:ssä