Cosmodent

Jaa linkedin:ssä
Jaa facebook:ssä
Jaa twitter:ssä

Pandemiasta huolimatta hammaslaboratorio Cosmodent Malmössä, Ruotsissa, päätti investoida uuteen valaistusjärjestelmään: BrainLit:n biosentriseen valaistukseen. Valo helpottaa tarkkaa työtä tekokruunujen, laminaattien ja implanttien viimeistelyssä, ja henkilökunnan terveys hyötyy järjestelmästä, joka luo sisätiloihin luonnonvalon laadun, voimakkuuden ja vaihtelut.

Toimitusjohtaja Przemek Seweryniak ja hänen henkilökuntansa valmistavat vuosittain yli 10 000 implanttia, kruunua ja laminaattia asiakkaille Ruotsissa ja 16 muussa maassa. Jokainen tuote tehdään käsityönä, jolloin väri ja istuvuus sopivat täydellisesti potilaan muihin hampaisiin. Tämä työ on erittäin vaativaa hammasteknikoille – ja heidän työympäristölleen.

Vaativassa työympäristössä tarvitaan laadukasta valaistusta

"Olin etsinyt parempaa valaistusta jo jonkin aikaa ja halusin siirtyä LED-valoihin energian säästämiseksi. Kukaan ei kuitenkaan pystynyt tarjoamaan korkeaa CRI-arvoa, jota tarvitsimme tätä työtä varten. Luettuani BrainLit:stä Galore Magazine -lehdestä, varasin ajan. Ratkaisu vaikutti perusteellisesti harkitulta, ja sen tarjosi paikallinen ruotsalainen yritys", Przemek Seweryniak kertoo.

BrainLit:n perusti Tord Wingren, yksi Bluetoothin luojista, ja sen visiona oli luoda luonnonvalon laatu ja dynamiikka sisätiloihin. Luonnonvalolle altistuminen synkronoi vuorokausirytmimme, joten suurimman osan päivästä sisätiloissa viettäminen voi olla haitallista ihmisen terveydelle. Laadukkaan valon puute voi vaikuttaa haitallisesti uneen, mikä puolestaan voi aiheuttaa useita vakavia sairauksia.

- Tasapainoinen vuorokausirytmi on ihanaa, kun on energinen aamulla ja rennompi kotiin tullessa.

Nykyään BrainLit BioCentric Lighting -järjestelmää käytetään kaikkialla maailmassa. Yksi esimerkki on Helsingborgin sairaalan vastasyntyneiden osasto, jossa ennenaikaisesti syntyneet lapset ja heidän vanhempansa saavat lohtua valosta. Biosentristä valaistusta käyttävät myös ammattilaisurheilujoukkueet, elintärkeiden toimintojen valvomot, toimistot ja myös Ruotsin Hongkongin konsulaatti. Cosmodent oli ensimmäinen hammaslaboratorio, joka asensi järjestelmän, ja BrainLit:n toimitusjohtajan Niclas Möttus Olssonin mielestä markkinat sopivat erinomaisesti biosentriselle valaistukselle.

Tarkkuuden parantaminen ja laitoskustannusten vähentäminen

"Cosmodent hyödyntää todella järjestelmän kaikkia toimintoja. Henkilökunnan työtehtävät helpottuvat, koska he näkevät paremmin, heidän terveytensä paranee, kun heidän vuorokausirytmiään ei enää häiritse lähes kaikissa työtiloissa nykyään esiintyvä luonnoton valo, ja yritys säästää rahaa sähkölaskussa verrattuna nykyisiin, energiaa kuluttaviin loisteputkivaloihin. Kaikenlainen hammaslääketiede ja kaikki muu terveydenhuolto voi hyötyä valtavasti BioCentric Lighting -valaistuksen asentamisesta", Niclas Möttus Olsson sanoo.

Przemek Seweryniak huomasi eron heti, kun ensimmäinen sähkölasku tuli sen jälkeen, kun hän oli vaihtanut vanhat loisteputkivalot. Suurin ero oli kuitenkin päivittäisten työtehtävien hallinnan parantuminen.

 Varjot eivät enää häiritse meitä, kun työskentelemme siveltimillä ja 3D-maaleilla, joissa jokainen kerros on muutaman sadasosan paksuinen. Sen sijaan meillä on paljon valoa saamatta kuivia silmiä. Tasapainoinen vuorokausirytmi on ihanaa, kun on energinen aamulla ja rentoutunut kotiin tullessaan, eikä tunne enää oloa niin stressaantuneeksi kuin aikaisemmin", Przemek Seweryniak sanoo.

Hän ei kuitenkaan osaa sanoa, saako Cosmodent in biosentrinen valaistus hänet nukkumaan paremmin.

"Minulla on vastasyntynyt lapsi kotona, joten en todellakaan voi sanoa mitään unesta", Przemek Seweryniak nauraa.

Saatat olla kiinnostunut myös

Jaa tämä tarina

Jaa linkedin:ssä
Jaa facebook:ssä
Jaa twitter:ssä

Lähteet ja materiaalit