Belysning påverkar vårt humör, sömn och prestation

Intense gym - BrainLit

Bild: Intense Gym.

I en intervju i Svenska Dagbladet den 16 januari 2022, pratar Truls Löwgren, chef för ljusteknologi på BrainLit, om hur ljus påverkar vår prestation och hur rätt belysning kan gynna både motionärer och elitidrottare.

I artikeln understryker forskaren Arne Lowden att kunskapen om vår individuella cirkadiska rytm är extra värdefull i detta avseende. Om vi får rätt ljusexponering vid rätt tidpunkt kan vi säkerställa hög prestanda vid en optimal tidpunkt. Men ljus kan också hjälpa oss att varva ner mot slutet av dagen. Att bli exponerad för ljus med en hög cirkadisk påverkan under dagen hjälper till att främja en god natts sömn.

Som Truls berättar om i intervjun är det precis det här som Biocentrisk belysning handlar om. I artikeln nämns även BrainLits kund Intense Gym, som nyligen installerat Biocentric belysning i sina källarlokaler i Stockholm.

Läs hela artikeln här

You might like

Share this article