Office Manager med HR ansvar

Det här är en tjänst för dig som brinner för att hjälpa andra och älskar att vara spindeln i nätet. Du får en central roll med stora kontaktytor både internt och externt.

Om BrainLit

BrainLit startades 2012 och drivs idag från huvudkontoret på Scheelevägen 34 i Lund. Målet är att globalt sprida biocentriskt ljus till gagn för ökat välbefinnande under parollen ”Improving Life for People with Biocentric LightingTM”.

BrainLits lösning består av system innehållande sensorer och algoritmer anpassade för exponering av ljus genom ljusrecept och armaturer utifrån behovet av dagsljus. I praktiken innebär det att BrainLits system kan efterlikna dagsljus inomhus.

Drygt 12 000 människor vistas dagligen i referensinstallationer i miljöer där BrainLits system styr ljuset. Intresset är stort och systemet har köpts av flera prestigekunder.

För mer information om BrainLit, besök http://www.brainlit.com/.

BrainLit söker nu en Office Manager som även kommer ha ansvar för HR.

Ansvarsområden

Rollen består av ca 50% administrations- och 50% HR-relaterade uppgifter.

Du kommer ha ansvar för att organisera och samordna diverse administrations- och kontorsuppgifter med målet att BrainLits kontor skall vara i toppklass för allas trivsel. Som Office Manager är du också ansvarig för att BrainLits kunder och gäster blir väl mottagna.

I rollen som HR administratör kommer du också ansvara för BrainLits HR uppgifter, exempelvis rekrytering, onboarding och personalutveckling. Rapportering sker till VD och ledningsgruppen vid sammanträden med denna.

I dina arbetsuppgifter ingår att:

- Jobba med HR frågor, med fokus på personalens välbefinnande och utveckling

- Kommunicera med kunder och anställda

- Hjälpa kollegor med samordning av aktiviteter.

- Ordna möten och ta hand om besökare.

- Planera aktiviteter och events internt och externt

- Boka och samordna resor

- Fungera som ett administrativt stöd.

- Vara en support till kontoret och ledningsgruppen

- Andra uppgifter kan tillkomma.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har några års erfarenhet från en liknande position inom Office Management. Du har en eftergymnasieutbildning inom ekonomi och / eller HR eller flera års erfarenhet från en liknande tjänst. Du känner dig bekväm med att arbeta i MS Office och det är meriterande om du även kan Adobe eller något HR-verktyg. Du behärskar både svenska och engelska flytande ii tal och skrift.

För att lyckas i den här positionen måste du ha en entreprenörsanda, ett starkt driv och engagemang. Du är självgående, positiv och utåtriktad och har lätt för att samarbeta med andra. Samtidigt är du noggrann med detaljer och tar ansvar för dina arbetsuppgifter och ser till att slutföra dem i tid. Vidare är du duktig på att uttrycka dig i tal och skrift. Du har en känsla för när det krävs att du lägger in en extra växel. Slutligen är du en teamplayer med förmåga att bygga relationer och stötta dina medarbetare och kunder. I denna tjänst är körkort ett krav.

Ytterligare information och ansökan

I den här rekryteringen samarbetar BrainLit med rekryteringskonsult Pernilla Agardh som besvarar frågor kring tjänsten, pernilla@agardhconsulting.se eller 072-249 94 80.

Urvalet sker löpande. Vi ser fram emot att ta emot din ansökan!