Mikä on vuorokausirytmi ja miksi meidän pitäisi välittää siitä?

Useimmilla maailman elävillä olennoilla, kuten ihmisillä, kasveilla, eläimillä ja mikro-organismeilla, on biologinen kello, joka säätelee niiden vuorokausirytmiä.. Vuorokausirytmi koostuu fyysisistä, psyykkisistä ja käyttäytymiseen liittyvistä muutoksista, jotka tapahtuvat 24 tunnin syklin aikana. Yksi ihmisen terveyden kannalta tärkeimmistä vuorokausirytmeistä on uni-valve-sykli, jota säätelevät valo ja pimeys. Sen ymmärtäminen, mitä vuorokausirytmi on, vuorokausirytmin häiriöiden oireet ja tekijät sekä se, miten voit tasapainottaa sitä, voi olla hyödyllistä terveydellesi ja hyvinvoinnillesi.

Mikä on vuorokausirytmisi?

Sinun vuorokausirytmi on 24-tuntinen sykli, joka toimii taustalla kriittisten elintoimintojen suorittamiseksi. Sirkadiaaninen rytmi säätelee uni-valverytmiä ja muita fysiologisia toimintoja, kuten aineenvaihduntaa ja hormonien tuotantoa. Sirkadiaaninen rytmi mukautuu valon ja pimeyden vuorokausisyklin päivittäiseen kiertoon. Sana circadian tulee latinan sanoista noin  ja diem, mikä tarkoittaa eräänä päivänä. Useimmilla ihmisillä on vuorokausirytmi, joka on lähes mutta ei aivan 24 tuntia. Rytmi synkronoituu 24 tunnin vuorokausirytmiin ympäristötekijöiden, kuten lämpötilan, sähköisten häiriötekijöiden, liikunnan ja valon avulla, joita pidetään usein tärkeimpinä.

Synkronoitu vuorokausirytmi on elintärkeä osa palapeliä, joka auttaa kehon sisäisiä mekanismeja toimimaan oikein.

Miksi on tärkeää, että vuorokausirytmi on synkronoitu?

Synkronoitu vuorokausirytmi on elintärkeä osa palapeliä, joka auttaa kehon sisäisiä mekanismeja toimimaan oikein. Se vaikuttaa unirytmiisi sekä muihin elimistön toimintaan liittyviin tekijöihin, kuten hormoneihin, ruumiinlämpöön ja ruokailutottumuksiin. Toisaalta häiriintynyt vuorokausirytmi voi horjuttaa kaikkia edellä mainittuja näkökohtia, mikä johtaa terveysongelmiin, kuten diabetekseen, liikalihavuuteen ja masennukseen.

Ihmiset puhuvat yleensä unesta, kun keskustellaan vuorokausirytmistä, luultavasti siksi, että unta pidetään yhtenä tärkeimmistä terveystekijöistä. Unisyklit liittyvät suoraan vuorokausirytmiimme, jota säätelee pääasiassa päivän aikana saamamme valon määrä. Päivänvaloa pidetään olennaisena terveydellemme koska se säätelee vuorokausirytmiä, joka vaikuttaa unen laatuun, energiaan ja vireystilaan, mielialaan, kognitiiviseen suorituskykyyn ja muihin biologisiin toimintoihin. 

Häiriintynyt vuorokausirytmi voi aiheuttaa vakavia ongelmia, kuten:

 • - Nukahtamisvaikeudet, 
 • - Uneliaisuus päivällä tai uneliaisuus vuorotyön aikana, 
 • - Väsynyt ja uupunut olo, 
 • - Keskittymisvaikeudet, 
 • - Alentunut vireystila,
 • - Tunteiden ja mielialan hallinnan puute, 
 • - Heikentynyt immuunijärjestelmä ja,
 • - Lisääntynyt infektioiden ja syövän riski.

Mitkä tekijät voivat häiritä vuorokausirytmiämme?

Vuorokausirytmimme voi häiriintyä eri aikoina ja eri tilanteissa elämämme aikana. Yleisimpiä tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa vuorokausirytmiimme, ovat päivänvalon puute, jetlag ja usein vaihtuvat työvuorot. 

 • Päivänvalon puute altistuminen vaikuttaa hormonien tuotantoon, mukaan lukien melatoniini, hormoni, joka stimuloi unta ja antaa sitten edelleen signaaleja, jotka auttavat meitä nukkumaan läpi yön. 
 • Jet lag voi olla toinen tekijä, etenkin jos ihmiset ylittävät usein useita aikavyöhykkeitä lyhyessä ajassa. Uuden asuinpaikan päivä- ja yöaikaan sopeutuminen voi viedä aikaa, mikä voi aiheuttaa nukahtamisvaikeuksia ja uupumuksen tunnetta päivisin. 
 • Muutokset työvuorossa työ voi myös aiheuttaa häiriöitä vuorokausirytmissä. Yövuorotyö tarkoittaa, että nukut todennäköisesti varhain aamulla, jolloin päivänvalo vähenee päivällä.

Hyvän valoympäristön hyötyjä ovat muun muassa lisääntynyt valppaus, parempi uni ja parempi kognitiivinen suorituskyky. 

Vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua ylläpitämään luonnollista vuorokausirytmiä.

 • Uusien rutiinien käyttöönotto: Säännöllisten nukkumis- ja heräämisaikojen ylläpitäminen myös viikonloppuisin ja lomilla voi auttaa kehoasi ylläpitämään tasapainoista vuorokausirytmiä.
 • Harjoittele säännöllistä liikuntaa: Kun ajoitat harjoittelusi päivällä, kuten pyöräily tai kävely autoilun sijaan, voit lisätä päivänvalolle altistumista, mikä voi auttaa sinua ylläpitämään luonnollista vuorokausirytmiäsi, vaikuttaa unen laatuun ja helpottaa nukahtamista.
 • Toteuta päivänvaloratkaisuja sisätiloissa: Käyttämällä päivänvaloratkaisut sisäympäristöissä, kuten BioCentric Lighting™, voi myös auttaa sinua ylläpitämään luonnollista vuorokausirytmiä. Hyvän valoympäristön hyötyjä ovat muun muassa lisääntynyt vireystila, parempi uni ja parempi kognitiivinen suorituskyky. 
 • Vältä myöhäisiä ja pitkiä päiväunia (poikkeus: vuorotyöntekijät).: Myöhäisten ja pitkien päiväunien ottaminen päivällä voi siirtää nukkumaanmenoaikaa pidemmälle ja aiheuttaa nukahtamisvaikeuksia, mikä voi häiritä uniaikatauluasi.

Vältä kofeiinia, alkoholia ja nikotiinia erityisesti ennen nukkumaanmenoa: Kofeiini voi vaikuttaa unen alkamiseen ja vaikuttaa unen kestoon, tehokkuuteen ja tyytyväisyyteen. Nikotiini on myös toinen tekijä, joka voi häiritä unta, mikä yhdistää tupakoinnin erilaisiin uniongelmiin. Merkittävien alkoholimäärien nauttiminen ennen nukkumaanmenoa voi viivästyttää unen alkamista, mikä tarkoittaa, että nukahtaminen kestää kauemmin.

Haluatko oppia lisää? Vieraile resurssit-sivullamme pääset tutustumaan valppautta, kognitiota ja unta käsitteleviin Whitepapers-julkaisuihin.

Jaa tämä artikkeli

Jaa linkedin:ssä
Jaa facebook:ssä
Jaa twitter:ssä