Päivänvalo ja sen vaikutus ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin

Pariskunta auringonlaskussa

Päivänvalon edut | Tärkeitä tilastoja | Päivänvalon käyttöönotto sisätiloissa

Lukuaika 4 minuuttia

Päivänvalo nykypäivän sosiaalisessa ja ammatillisessa toiminnassa

On tieteellisesti todistettu, että päivänvalo tarjoaa merkittäviä terveyshyötyjä ihmisille. Sosiaaliset ja ammatilliset toimintamme ovat kuitenkin usein ristiriidassa sen kanssa. biologiset tarpeet. Monet meistä heräävät aikaisin mennäkseen töihin, kouluun tai osallistuakseen muihin aktiviteetteihin, jotka useimmiten ovat sisätiloissa. Jopa silloin, kun menemme ulos kahville tai matkustamme, joudumme sisätiloihin, joissa päivänvalo on rajallinen.

Päivänvalon puute muuttuu vielä kriittisemmäksi talven lähestyessä, erityisesti pohjoisen pallonpuoliskon maissa, joissa talvi on vuoden pisin yö ja lyhin päivä.

Lisäksi kotoa käsin työskentelystä on tullut yhä yleisempää monille meistä. Ihmiset panostavat kotityötilan ergonomiaan ja päivittävät teknologiapakkauksiaan. Usein unohdetaan kuitenkin valaistusolosuhteet. Valon biologinen vaikutus ihmisiin on suurempi kuin useimmat ihmiset tietävät. Mutta mitkä ovat valon tärkeimmät edut ja miten se vaikuttaa meihin?

Päivänvalon hyödyt terveydelle ja hyvinvoinnillemme

Päivänvalolla on merkittävä vaikutus luonnollisiin toimintoihin, ja sitä pidetään keskeisenä hyvinvoinnillemme, koska se vaikuttaa meidän vuorokausirytmi joka vaikuttaa unen laatuun, energiaan ja vireystilaan, mielialaan, kognitiiviseen suorituskykyyn ja muihin luonnollisiin toimintoihin, jotka ovat tärkeitä terveydellemme ja hyvinvoinnillemme.

Aiheeseen liittyvät: Mitä ovat vuorokausirytmit?

Vaikutus unen laatuun 

Tutkimukset osoittavat, että 10-30% maailman väestöstä kärsii jonkinlaisesta unihäiriöstä. Mukaan Sleep Association -järjestö tilastojen mukaan 50-70 miljoonalla yhdysvaltalaisella aikuisella on unihäiriö. Riittämätön uni voi johtaa useisiin terveysongelmiin, kuten riittämättömään päättelykykyyn, muistin puutteeseen ja häiriintyneeseen vuorokausirytmiin.

Nainen nukkuu sängyssä valkoisissa lakanoissa

Unijaksot liittyvät suoraan vuorokausirytmiin. Tutkimukset osoittavat, että asianmukainen valolle altistuminen voi säätää häiriintynyttä vuorokausirytmiä, mikä parantaa unen laatua ja vähentää masennusoireita. Laadukas uni on yksi tärkeimmistä hyvän terveyden osatekijöistä yhdessä terveellisten ruokailutottumusten ja säännöllisen liikunnan kanssa.

Lisäksi tasapainoinen vuorokausirytmi ehkäisee mielenterveysongelmia ja kroonisia terveysongelmia, kuten lihavuutta ja diabetesta.

Lisääntynyt valppaus ja kognitio

Olemme varmaan kaikki sanoneet: "Minun on mentävä ulos hetkeksi". Tieteellisesti olemme oikeassa. Mutta se on muutakin kuin vain raikas ilma, joka auttaa meitä heräämään ja tuntemaan olomme virkeämmäksi - se on valo.

Unen ja muiden terveyshyötyjen lisäksi päivänvalo on myös tärkeä tekijä, joka tekee meistä valppaampia päivisin ja parantaa kognitiivista suorituskykyämme. Tutkimusten mukaan päivänvalo on yhdistetty parempaan mielialaan, vähäisempään väsymykseen ja silmien väsymisen vähenemiseen. Toinen tärkeä näkökohta on se, että valo voi parantaa kognitiivista suorituskykyä ja vaikuttaa myönteisesti muistin pitkäaikaiseen vakiinnuttamiseen.

Lue lisää: Valon vaikutukset

Jaa tämä tarina

Jaa linkedin:ssä
Jaa facebook:ssä
Jaa twitter:ssä