Helsingborgin sairaala

Jaa linkedin:ssä
Jaa facebook:ssä
Jaa twitter:ssä
Klinikka - Kirurgi

BrainLit:n pitkän aikavälin tavoitteena on parantaa asiakkaidensa ja heidän työntekijöidensä elämänlaatua. Helsingborgin sairaalassa tämä visio on koetuksella erittäin haastavassa ympäristössä. BioCentric-valaistusjärjestelmää käytetään vastasyntyneiden osastolla auttamaan ennenaikaisesti syntyneitä lapsia saamaan tarvittavia voimia ja auttamaan rasittuneita vanhempia ja henkilökuntaa selviytymään päivittäisistä paineista.

"Lapset ovat tässä vaiheessa erittäin herkkiä ja tarvitsevat paljon pimeyttä, joten yövalon sytyttäminen päivällä auttaa heitä sopeutumaan hitaasti ja varovasti. Heidän liikkeensä ja ilmeensä kertovat meille, milloin he voivat paremmin ja voivat alkaa tottua päivänvaloon. Vanhemmille valojärjestelmä on myös lohdullinen, kun he joutuvat olemaan lapsensa kanssa tehohoitohuoneessa", vastasyntyneiden osastolla työskentelevä sairaanhoitaja Annette Velin kertoo.

Valo lasten, vanhempien ja henkilökunnan majoittamiseen

Sairaalassa on neljä päivystyshuonetta, joissa lapset ja vanhemmat voivat oleskella kriittisimpinä päivinä. Huoneisiin asennetaan parhaillaan keltaista valaistusta, joka täydentää simuloitua luonnonvaloa, joka tarjoaa lapsille ja vanhemmille sekä virikkeitä että mukavuutta.

"Vanhemmat kertovat meille äärimmäisistä paineista, joita aiheuttaa se, että heidän lapsensa ovat niin heikkoja, että he tarvitsevat tehohoitoa. Valaistusjärjestelmä auttaa heitä kuitenkin säätelemään, miten he voivat pitää lasta sylissään tai pitää lasta keskosten hoitokaapissa, mikä vähentää jonkin verran rasitusta. Myöhemmin, kun he voivat siirtyä tavalliseen hoitohuoneeseen, he haluavat säilyttää valon. Valitettavasti se ei ole tällä hetkellä mahdollista", sanoo vastasyntyneiden osaston osastonhoitaja Annika Rosén.

Hän on ollut mukana BioCentric Lighting -hankkeessa sairaalassa siitä lähtien, kun se alkoi yli kaksi vuotta sitten. Alkusysäyksenä oli Lighting Metropolis, joka on yliopistojen, yksityisten yritysten ja julkisen sektorin yhteistyöhanke, jota rahoittaa Euroopan unioni. Suur-Kööpenhaminan alueella tavoitteena oli luoda ympäristöjä, jotka edistävät yleistä terveyttä ja hyvinvointia. Annika Rosén nimitettiin projektipäälliköksi, ja hän toi mukaan oman kokemuksensa ennenaikaisesti syntyneiden lasten kanssa työskentelystä.

- Aikaisemmin henkilökunnan oli työskenneltävä pimeässä valot sammutettuina, jotta lapset eivät joutuneet rasittumaan. Koko työvuoro olisi kulunut pimeässä, mutta nyt heillä on sen sijaan tehtäviinsä mukautettu työympäristö.

"Koska olin aikoinaan työskennellyt sairaanhoitajana vastasyntyneiden osastolla, tiesin, miten elintärkeät hyvät valo-olosuhteet ovat lapsille. He eivät ole vielä tarpeeksi kehittyneitä kestämään kirkkaita valoja ja kovia ääniä, joten mahdollisuus säätää valoa eri vuorokaudenaikojen ja hoitotilanteen mukaan oli hieno mahdollisuus", Annika Rosén muistelee.

Yövuorot ja valosuihkut

BioCentric Lighting ja BrainLit olivat projektin alkaessa vielä alkuvaiheessa, mikä sai järjestelmän ja yrityksen kasvamaan sekä sopeutumaan erittäin vaativaan tehtävään auttaa hauraita lapsia ja järkyttyneitä vanhempia selviytymään koettelemuksistaan. Järjestelmää testattiin erilaisissa ympäristöissä, ja se mukautettiin näihin hyvin erityisiin pyyntöihin. Lääkärit ja valosuunnittelijat tekivät yhteistyötä täydellisen valoreseptin luomiseksi. Maaliskuussa 2018 vastasyntyneiden osasto muutti uusiin tiloihinsa, jotka on varustettu biosentrisellä valaistuksella.

"Aikaisemmin henkilökunnan oli työskenneltävä pimeässä valot sammutettuina, jotta lapset eivät joutuneet rasittumaan. Koko työvuoro kului pimeässä, nyt heillä on sen sijaan tehtäviinsä sopiva työympäristö", Annika Rosén kertoo.

Vastasyntyneiden osaston yövuoro on töissä kello 21.00-07.00. Talvella he eivät välttämättä näe lainkaan luonnonvaloa, koska heidän on nukuttava vuoron päätyttyä. Sirkadiaaninen rytmi häiriintyy – juuri se ongelma, josta BioCentric Lighting keksittiin auttamaan sisätiloissa työskenteleviä ihmisiä selviytymään. Sen lisäksi, että päivystyshuoneissa on lasten ja vanhempien tarpeisiin mukautetut valaisimet, henkilökunnalla on myös kokoushuone, jossa on valosuihku.

"Yöllä klo 03-04 välisenä aikana, jopa neljä ihmistä voi saada samanaikaisesti kirkkaan valon suihkun, joka on asennettu niin, että saamme lisää energiaa vielä tunniksi tai kahdeksi. Tunnemme olevamme hereillä ja jalkoja ei enää kihelmöi. Kun kuulin ensimmäisen kerran Biosentrisestä valaistuksesta, minun oli vaikea uskoa sitä. Mutta mitä enemmän oppii, sitä uskomattomammaksi se muuttuu, sairaanhoitaja Annette Velin sanoo.

EU:n rahoittama hanke on päättynyt, mutta BrainLit:n ja Helsingborgin sairaalan välinen yhteistyö on vasta alussa. Kun sairaalaa nykyaikaistetaan, biosentrinen valaistus asennetaan sen uuden siiven kahteen muuhun kerrokseen.

"Toivon, että muut sairaalat hyötyisivät kumppanuudestamme ja sen tuottamasta uudesta tiedosta. Sairaalat ympäri aluetta voivat parantaa potilaiden hoitoa ja edistää henkilöstönsä hyvinvointia käyttämällä malliamme", Annika Rosén toteaa lopuksi.

Saatat olla kiinnostunut myös

Jaa tämä tarina

Jaa linkedin:ssä
Jaa facebook:ssä
Jaa twitter:ssä

Lähteet ja materiaalit