Madeleine Selvander

Jaa linkedin:ssä
Jaa facebook:ssä
Jaa twitter:ssä

Tiede ei nuku koskaan, tutkimus jatkuu koko päivän, joka päivä. Siksi BrainLitin kaltaisen tieteeseen perustuvan yrityksen on aina pysyttävä ajan tasalla uusimmista tieteellisistä löydöksistä tai vaarana on vanhentua. Tästä syystä yritys on perustamisestaan lähtien kehittänyt tuotettaan tieteellisen neuvoa-antavan lautakunnan antamien neuvojen pohjalta. Lautakunnan tehtävänä on pitää johto ajan tasalla ja löytää uusia tapoja teknologian toteuttamiseksi.

Madeleine Selvander on yksi tieteellisen neuvottelukunnan jäsenistä. Silmälääkärinä ja entisenä silmäkirurgina hän tuntee ihmissilmän toiminnan kirjaimellisesti sisältä päin. Puhumattakaan siitä, miten valo vaikuttaa silmään ja mikä vaikutus sillä on muuhun biologiaan.

- BrainLitin teknologia perustuu kahteen eri tieteenalaan. Yhtäältä LED-valojen, optiikan ja nanoteknologian teknologiseen perustaan, jolla tuotetaan lyhytaaltoista valoa ja luodaan uudelleen päivänvalo-olosuhteet sisätiloissa. Toisaalta siihen, miten elimistömme reagoi silmiimme kerättyyn valoon ja kykyymme analysoida sitä, selittää Madeleine Selvander.

Alle 20 vuotta sitten ihmissilmästä löydettiin uudenlainen valoreseptorisolu. ipRGC-solu on erityyppinen gangliosolu, joka sijaitsee syvemmällä silmässä kuin aiemmin oli kuviteltu. Tämä solutyyppi reagoi siniseen aallonpituusvaloon, noin 480 nm, ja se säätelee vuorokausirytmiämme.

Sopeutuminen yksilöllisiin kronotyyppeihin

- Sisävalaisimet, esimerkiksi hehkulamput, halogeenivalot ja loisteputket, tuottavat hyvin vähän valoa näillä aallonpituuksilla. Kun meiltä puuttuu tämä ärsyke, menetämme päivä- tai yöaistimuksen. Päivä ja yö vastaavat 24 tuntia, mutta useimpien ihmisten vuorokausirytmi on hieman pidempi kuin 24 tuntia, joten tarvitsemme valoa rytmimme säätämiseksi, tai se alkaa myöhästyä. Toimistotyöntekijöille tämä tarkoittaa sitä, että heistä tulee iltaihmisiä, mutta heidän on silti noustava aikaisin aamulla ja kärsittävä univajeesta, Madeleine Selvander sanoo.

- Tutkimme tieteellisiä tutkimuksia, jotka voivat olla merkityksellisiä BrainLitin kannalta, ja keskustelemme uusista tavoista toteuttaa tieteellisiä tutkimustuloksia.

Tämä on BrainLitin teknologisen vision perusta: sisävalaistus, joka vastaa luonnollisen ulkovalon laatua, palauttaa vuorokausirytmimme sen sijaan, että annamme työpaikan olosuhteiden vähitellen uuvuttaa meidät. Madeleine Selvanderin, joka on paitsi silmälääkäri myös insinööritaustainen, ensikosketus BrainLitiin tuntui olevan kohtalon määräämä.

- Tapasin Peter K Anderssonin, joka oli tuolloin BrainLitin toimitusjohtaja, ja hän mainitsi jotain valosta ja siitä, miten se vaikuttaa meihin. Olin rehellisesti sanottuna hyvin skeptinen, mutta myös kiinnostunut ja utelias. Jos minä en tiennyt tästä asiasta mitään, saman täytyi olla totta monien muidenkin kohdalla. Niinpä ryhdyin sinnikkäästi kertomaan heille, että he tarvitsivat apua joltakin nuoremmalta - ja ehkäpä naiselta, hän naurahtaa.

Nykyään hän on yksi tieteellisen neuvoa-antavan lautakunnan asiantuntijoista. Maailmankuulun Lundin yliopiston gastroenterologian ylilääkäri Klas Sjöberg toimii puheenjohtajana ja kutsuu neuvottelukunnan koolle kuuden viikon välein. Muita jäseniä ovat ympäristöpsykologian professori Thorbjörn Laike, kliinisen muistitutkimuksen professori Lennart Minthon, puolijohde-elektroniikan professori Lars Samuelsson ja BrainLit-yrityksen perustaja Tord Wingren, joka vaikuttaa kaikilla aloilla ainutlaatuisesta näkökulmastaan ja näkemyksestään.

Tutkimuksen ja teknologian yhteensovittaminen

- Tutkimme tieteellisiä tutkimuksia, jotka voivat olla merkityksellisiä BrainLitin kannalta, ja keskustelemme uusista tavoista toteuttaa tieteellisiä tutkimustuloksia. Usein BrainLitillä on teknologisia ratkaisuja, joita voidaan käyttää tutkimuksessa, mutta kukaan ei ole vielä tehnyt kyseistä tutkimusta. BrainLitillä on esimerkiksi patentti ja teknologinen ratkaisu yksilöllisiä valo-olosuhteita varten, mutta tutkimus siitä, miten yksilöllinen valo eroaa tavallisesta valosta, on tällä hetkellä melko vähäistä. Tämä johtuu lähinnä yksilöllisistä vaihteluista ja haasteesta saada tarkkoja tietoja todellisesta valosta, jolle he altistuvat, sanoo Madeleine Selvander.

Joskus teknologia on tieteen edellä. Tässä tapauksessa tieteellinen neuvoa-antava lautakunta tunnusti mahdollisuuden nopeuttaa tutkimusta tarjoamalla tutkijoille BrainLitin teknologian käyttöä tarkempien tietojen saamiseksi. Vaikka neuvottelukunnassa on laaja asiantuntemus, on kuitenkin vielä aiheita, jotka vaativat lisätutkimuksia.

- Kutsumme asiantuntijoita kronobiologiaan ja siihen, miten vuorokausirytmi ja biokeskeinen valaistus vaikuttavat biologiaamme. Yhdessä meillä on enemmän kuin perusymmärrys toiminnoista, mutta jos meillä olisi pääsy todella syvälliseen tietämykseen tästä monimutkaisesta suhteesta... Se olisi niin mielenkiintoista! Madeleine Selvander toteaa lopuksi.

Saatat olla kiinnostunut myös

Jaa tämä tarina

Jaa linkedin:ssä
Jaa facebook:ssä
Jaa twitter:ssä

Lähteet ja materiaalit