Tord Wingren

Jaa linkedin:ssä
Jaa facebook:ssä
Jaa twitter:ssä
Ihmisen käyttäytyminen - Talousneuvoja

Ympärilläsi olevan valon määrä ja tyyppi vaikuttaa sinuun enemmän kuin voit kuvitellakaan. Työskentely toimistossa, jossa on suurimman osan päivästä vain keinovaloa, on uusi kokemus ihmisen biologialle, ja viime vuosina sen haitalliset vaikutukset terveyteemme ovat tulleet ilmeisiksi.

BioCentric Lighting on BrainLitin innovaatio tämän yhteiskunnallisen ongelman ratkaisemiseksi. Järjestelmä perustuu jatkuvasti laajenevaan tietämykseemme vuorokausirytmistä ja siitä, miten valo ei ainoastaan vaikuta siihen, vaan periaatteessa myös ohjaa sitä. Puhumattakaan siitä, miten se eroaa ihmisestä toiseen. Tutkimus jatkuu, ja BrainLit-tiimille on palkitsevaa pystyä tarjoamaan tutkijoille välineitä, joilla he voivat nopeuttaa valoa koskevia tutkimuksiaan ja kerätä lisää tietoa valon vaikutuksesta ja siitä, miten se vaihtelee yksilöllisesti.

Nukkumistottumukset ja terveysriskit
- Olemme kaikki erilaisia kronotyyppejä, aamu- ja iltaihmisiä ja kaikki niiden väliset vaihtelut. Unen laatu muuttuu myös iän myötä, ja mitä vanhemmaksi tulemme, sitä huonommaksi unemme muuttuu. BrainLitin tutkimuksen alkuvaiheessa oli selvää, että meidän oli otettava huomioon yksilölliset tarpeet, BrainLitin perustaja Tord Wingren kertoo.

Kunnollisen unen puute on puolestaan laukaiseva tekijä monille haitallisille sairauksille. Masennusta, tyypin 2 diabetesta ja liikalihavuutta esiintyy yleisemmin ihmisillä, joilla on myöhäinen kronotyyppi eli iltaihmisillä. Hiljattain on löydetty, miten valo-olosuhteet voivat vaikuttaa myönteisesti uneen, ja viime vuosina on korostettu yhä enemmän sitä, että uni vahvistaa immuunijärjestelmäämme.

Optimaaliset ajat ravitsemukselle
-Tietämyksessämme on edelleen puutteita, mutta tietoa on saatavilla yhä enemmän. Vuonna 2002 silmistämme löydettiin erityinen reseptorisolutyyppi. Nämä harvinaiset solut ovat valtavan herkkiä sinisen valon vaihtelulle päivän aikana. Tämä on jo sinänsä kiehtovaa, mutta vuoden 2002 jälkeen kronobiologian alalla on tapahtunut niin paljon. Meillä kaikilla on biologinen kello jokaisessa solussa, ja meillä on useita syklisiä järjestelmiä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että meidän ei pitäisi syödä mihin aikaan tahansa, vaan ravinnolle on olemassa optimaaliset ajat, Tord Wingren sanoo.

Tämän lisäksi vuorokausisyklimme eivät ole täsmälleen 24 tunnin mittaisia. Sen sijaan ne vaihtelevat ihmisestä toiseen, ja useimmilla on hieman yli 24 tunnin luonnollinen vuorokausirytmi, mutta toisilla taas lyhyempi. Tätä säännellään ja synkronoidaan joka päivä - luonnollisen sinisen valon avulla. Ilman sitä, kuten toimistoympäristössä, syklit myöhästyvät yhä enemmän ja tekevät useammasta meistä iltaihmisiä. Riittävän unen saaminen vaikeutuu entisestään, ja joudumme syöksykierteeseen.

Sininen valo alentaa melatoniinitasoja ja nostaa kortisolitasoja. Tämä tekee meistä valppaita ja tehokkaita, mutta illalla tarvitsemme mahdollisimman pieniä määriä sinistä valoa, jotta melatoniinitaso nousee jälleen, ja voimme nukkua kunnolla.

Valon ajoitus on ratkaisevan tärkeää
-Tutkimukset ovat osoittaneet, kuinka tärkeää on saada vain kaksi tuntia hyödyllistä valoa joka päivä. Kaksi tuntia luonnonvaloa aamulla on meille arvokkaampaa kuin kaksi tuntia illalla, sillä aikainen valo antaa meille vastustuskyvyn huonoja valo-olosuhteita vastaan myöhemmin samana päivänä, sanoo Tord Wingren.

Valo on vaikuttanut ihmisen biologiaan tuhansien sukupolvien ajan. Vasta viimeisten parin sukupolven aikana meidät on poistettu luonnonvalosta ja altistettu keinotekoisille olosuhteille. Erilaiset kronotyyppimme saattavat olla perintöä kaukaisilta esi-isiltämme, joilla oli jo erilaisia rooleja yhteiskunnassa.

- Kirkkaus saattoi olla häikäisevää, mutta aurinko- ja taivaskonsepti, jossa yhdistettiin valopaneelit ja valonheittimet, loi lopulta uudelleen taivaanvalon olosuhteet.

- Tutkimukset osoittavat, että kronotyypeillä on geneettinen komponentti. Tord Wingren kertoo, että joidenkin luolamiesten oli valvottava myöhään pitääkseen tulen syttyneenä ja vartioidakseen saalistajia.

Monia tuhansia vuosia myöhemmin nämä kronotyypit vaikuttavat edelleen päivittäiseen suorituskykyymme. Koska ne vaihtelevat elämämme aikana, vaihtelevat myös ajat, jolloin olemme tehokkaimmillamme. Esimerkiksi teinit ovat surullisen kuuluisia siitä, että he ovat iltaihmisiä, valvovat myöhään ja heitä on vaikea herättää aamulla.

Valo vaikuttaa suorituskykyyn
-Ja miksi heidän on pakko tehdä matematiikan kokeet aikaisin aamulla? Miten he suoriutuisivat muutamaa tuntia myöhemmin, kun heidän kehonsa on tehokkaimmillaan? Urheilijoiden keskuudessa on tehty tutkimuksia, joissa on selvitetty, mikä on paras vuorokaudenaika, jolloin kukin pystyy suoriutumaan maksimaalisella tasollaan, ja se eroaa jopa 26 prosenttia päivän aikana. Jos tunnet joukkueurheilun kronotyypit, voit käyttää valoa synkronoimaan heidän biologiansa niin, että he saavuttavat parhaan mahdollisen tuloksen, Tord Wingren sanoo.

BioCentric Lighting on ainoa tapa saavuttaa nämä vaikutukset sisäympäristössä keinovalolla. Tord Wingren on nyt elänyt ajatuksen kanssa vuosikymmeniä ja varsinaisen järjestelmän kanssa vuosia. Alun perin hänkin oli kuitenkin epäileväinen sen toimivuuden suhteen.

- Olin todella epäröivä, kun kokeilin ensimmäisiä prototyyppejä, sillä valaisimia piti hienosäätää, jotta ne jäljittelisivät täydellisesti luonnonvaloa.

- Kirkkaus saattoi olla häikäisevää, mutta aurinko ja taivas -konsepti, jossa yhdistettiin valopaneeleita ja valonheittimiä, loi lopulta uudelleen taivaanvalon olosuhteet. Nykyään tunnen tämän valon ansiosta valtavan myönteisen vaikutuksen koko hyvinvointiini. Kun poistun ympäristöstä, jossa minulla on BioCentric Lighting -valaistus, kaipaan sitä välittömästi, Tord Wingren toteaa lopuksi.

Saatat olla kiinnostunut myös

Jaa tämä tarina

Jaa linkedin:ssä
Jaa facebook:ssä
Jaa twitter:ssä

Lähteet ja materiaalit