Loistava idea - päivänvalo sisätiloissa valaisee Redhawksin

Kent Leijon Jönssonin alun perin ruotsiksi kirjoittama artikkeli Sydsvenskanissa - Lue artikkeli ruotsiksi

Kirkas valaistus, joka jäljittelee päivänvaloa sisätiloissa, valaisee Malmö Redhawksin. - Pitkään samassa huoneessa olon aiheuttama väsymys ja uneliaisuus ovat käytännössä poissa, sanoo maalivahti Oscar Alsenfelt.

Victor Backman ja Oscar Alsenfelt katsovat uutta valoa. Kuva: Christian Örnberg

Malmö Redhawksin pelaajat viettävät suurimman osan työpäivästään sisätiloissa. Usein ikkunattomissa tiloissa areenan sisällä - kuten pukuhuoneessa ja kuntosalilla. Uusi valaistus asennettiin uuden vuoden alussa näihin tiloihin.

Valo on voimakas, mutta siitä tulee tapa...sanoo Oscar Alsenfelt.

Corona-pandemia aiheutti jääkiekkokauden peruuntumisen, ja kuntopäällikkö Freddie Sjögren uskoo, että Redhawks ei päässyt kokemaan valaistustekniikan etuja.

Toivomme kuitenkin, että pystymme siihen tulevalla kaudella. Uskon, että valo on erityisen hyödyllistä toipumiselle...sanoo Freddie Sjögren.

Huomaatko itse mitään vaikutusta?

Kyllä, vietän täällä paljon aikaa. En kävele enää haukottelemassa ja väsyneenä...sanoo Freddie Sjögren.

Malmö Redhawkin valaistusjärjestelmän taustalla oleva teknologia on Lundissa toimivan Brainlit-yrityksen kehittämä, ja se perustuu käsitykseen siitä, että valo on keskeisin tekijä, joka vaikuttaa vuorokausirytmiin - meidän vuorokausirytmiimme. Tätä kutsutaan joskus biologiseksi kelloksemme. Valaistusjärjestelmä sisältää antureita ja algoritmeja, jotka ohjaavat valaisimia ryhmän päivänvalon tarpeen mukaan.

"Meillä on ruotsalainen patentoitu teknologia, jolla luodaan päivänvalo sisätiloihin. Sillä on valtava vaikutus urheilijoihin. Erityisesti urheilijoihin, jotka harrastavat urheilua sisätiloissa", sanoo Brainlitin toimitusjohtaja Niclas Möttus Olsson. Jotkut ihmiset suoriutuvat parhaiten aamulla, toiset illalla. Joukkuelajeissa ongelmana on, että kaikki joukkueen jäsenet eivät suoriudu parhaasta suorituksestaan samaan aikaan. "Teknologiamme avulla voimme varmistaa, että kaikki saavat samanlaisen energiannousun samaan aikaan. Järjestelmämme tehostaa heidän hormonituotantoaan", sanoo Niclas Möttus Olsson.

Niclas Möttus Olssonin mukaan Malmö Redhawks ei ole ainoa urheilualan toimija, joka on ollut kiinnostunut yrityksen tuotteesta. "Teemme tällä hetkellä yhteistyötä kahden Formula 1 -tiimin kanssa, jotka tutkivat teknologiaa. Asennamme teknologiaamme myös Helsinkiin, KHL-seura Jokeritiin", Niclas Möttus Olsson kertoo.

Malmö Redhawksin toimitusjohtaja ja urheilupäällikkö Patrik Sylvegård uskoo, että vahvempi valaistus on ollut pelaajille sopeutumista.

- Alussa se oli heille melkein kuin shokki, se oli täysin erilainen valo. Siihen tottuminen vie aikaa. Mutta kaverit ovat todella tyytyväisiä. Se on kuin yö ja päivä, sanoo Patrik Sylvegård.

Freddie Sjögren kertoo, miten valaistustekniikkaa voidaan tarvittaessa säätää.

Taukojen aikana voidaan käyttää tehostustehostetta, joka kytketään pois päältä heti, kun pelaajat astuvat pukuhuoneeseen pelin jälkeen. Toista valoasetusta käytetään heidän rauhoittamiseensa pelin päätyttyä.sanoo Freddie Sjögren.

Patrik Sylvegård on innoissaan ajatuksesta täysimittaisesta Malmön joukkueesta, mutta kaikki pitäisi mitata myös jäällä.

Loppujen lopuksi kyse on pelien voittamisesta..., hän sanoo. Kuka tietää - vahvempi valo saattaa auttaa Malmö Redhawksia saamaan muutaman lisäpisteen taistelussa pöytäsijoituksista.


Tämä artikkeli julkaistiin Sydsvenskanissa 2. kesäkuuta 2020, ja sen on alun perin kirjoittanut ruotsiksi Kent Leijon Jönsson.

Jaa tämä artikkeli

Jaa linkedin:ssä
Jaa facebook:ssä
Jaa twitter:ssä