Oppilaiden koetulokset paranevat 12% oikean valaistuksen ansiosta.

BrainLitin valaistus luokkahuoneessa Malmössä, Ruotsissa.

Tanskan teknillisen yliopiston tutkijoiden uusi kenttätutkimus on osoittanut, että keskitason oppilaat suoriutuvat 12% paremmin matematiikan kokeista biokeskeisessä valaistuksessa. Lundissa sijaitseva yritys BrainLit toimitti biokeskeistä valaistusta ohjaava järjestelmä, joka perustuu muun muassa Nobel-palkittuun vuorokausirytmiä koskeva tutkimus.

Sisäympäristöllä on ratkaiseva merkitys oppilaiden kykyyn omaksua ja käsitellä tietoa. Lisäksi uuden tutkimuksen mukaan valaistusympäristö on ratkaiseva tekijä. Tutkimuksessa tarkasteltiin, miten valaistuksen kaltaiset tekijät vaikuttivat 92 tanskalaisen neljännen ja viidennen luokan oppilaan suoriutumiseen neljän viikon ajan loka-marraskuussa 2019. Valaistusympäristö koostui sinisävyisestä biosentrisestä valosta, jonka keskiarvo oli 748 luksia ja joka oli mukautettu jäljittelemään päivänvalon sykliä, verrattuna perinteiseen keltasävyiseen vakiovaloon, jonka keskiarvo oli 447 luksia.

Oppilaiden tulosten välillä havaittiin huomattavia eroja kahdessa eri valaistusympäristössä, ja matematiikan tulokset paranivat 12% biokeskeisessä valossa verrattuna vakiovaloon. Myös d2-testillä mitatut nopeus ja keskittymiskyky paranivat 5,4% ja 6,1%.

- Tutkimus osoittaa selvästi, että ihmiset tarvitsevat edelleen luonnonvaloa voidakseen toimia parhaalla mahdollisella tavalla ja voidakseen hyvin, vaikka monet meistä viettävät suuren osan ajasta sisätiloissa, sanoo tohtori Klas Sjöberg Lundin yliopistosta, joka on BrainLitin tieteellisen neuvoston jäsen ja jonka tutkimus keskittyy valon vaikutukseen terveyteen.

Lundissa toimiva BrainLit-yritys kehitti tutkimuksessa mitatun valon järjestelmällisenä ratkaisuna ongelmaan, joka johtuu siitä, että vietämme vähemmän aikaa päivänvalossa kuin olemme tehneet kymmenentuhannen sukupolven ajan. Ratkaisu koostuu antureista ja algoritmeista, jotka ohjaavat valaistusta yksilöiden tai ryhmien päivänvalon tarpeiden perusteella. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että BrainLitin järjestelmä käyttää erilaisia valoja, jotka jäljittelevät päivänvaloa sisätiloissa koko päivän ajan, jotta silmien gangliosolut voivat viestiä elimistölle, että sen pitäisi säätää unihormoni melatoniinin tuotantoa vakaiden vuorokausirytmien aikaansaamiseksi.

- Ideamme on yksinkertainen ja perustuu edistykselliseen teknologiaan, jonka avulla sisävalaistus jäljittelee päivänvaloa ja saa meidät voimaan hyvin. Uskomme, että muutaman vuoden kuluttua ihmiset ovat tyytyväisiä vain valaistukseen, jolla on myös myönteinen vaikutus heidän hyvinvointiinsa, sanoo BrainLitin toimitusjohtaja Niclas Möttus Olsson.

Vuoden 2017 fysiologian tai lääketieteen Nobel-palkinto myönnettiin vuorokausirytmiä koskevasta tutkimuksesta, ja se selittää, miten kasvit, eläimet ja ihmiset optimoivat fysiologiansa valmistautuakseen vuorokauden eri vaiheisiin.
päivä. Valo on tärkein tekijä vuorokausirytmin säätelyssä.

Tanskan teknisen yliopiston tutkijat julkaisivat tutkimuksensa 13. tammikuuta 2020 Building and Environment -lehdessä. BrainLit ei osallistunut tutkimukseen. Tutkimus on luettavissa täällä.

Saatat pitää

Jaa tämä artikkeli

Jaa linkedin:ssä
Jaa facebook:ssä
Jaa twitter:ssä